18

Farvernes opståen.

  Farverne opstår ved en kombination af lyskilder, ved overfladen på de genstande, der belyses, ved øjnene, der ser lyset og hjernen, der bearbejder synsindtrykkene.
  Alt dette kaldes under et: Farvedannelse.
  Farvestoffer i genstande opsuger nogle af spekterets farver, mens andre farver tilbagekastes (reflekteres). Således ses ting som røde, når kun den røde farve tilbagekastes.
  En hvid genstand kaster alle farver tilbage. En sort genstand opsuger alle farver. Gråt opstår når lidt af alle farver opsuges. Sort, hvid og grå er altså ikke farver i fysisk forstand.

  Farver påvirker hinanden i synsindtrykket. På et grønt stykke karton anbringes nogle små røde stykker karton. Den røde farve "giver liv" til den grønne - det ses som om den røde farve bevæger sig.
  Anbringes derimod kartonstykker af lys fersken-blomstfarve, sker der ikke noget - stykkerne ses ligge helt stille.
  Anbringes blå kartonstykker på det grønne, er det som om noget af den grønne farve forsvinder - den tager farve af det blå.
  Synsindtrykkene forsvinder langsomt fra hjernen. Ser vi intenst på et stykke farvet karton i ca. 1 minut, og derefter hurtigt flytter blikket over til et hvidt karton, vil der opstå en en farve, der er komplementærfarve til den man først iagttog.